بررسی طرح سوت زنی مالیاتی و قوانین آن

بررسی طرح سوت زنی مالیاتی و قوانین آن

سوت زنی مالیاتی چیست؟

سوت زنی مالیاتی قسمتی در وب سایت سازمان امور مالیاتی کشور است که به کاربران این امکان را می‌دهد که با مراجعه به آن فرار های مالیاتی را به اطلاع سازمان مالیات کشور برسانند. درواقع فرار مالیاتی به معنای عدم پرداخت مالیات است. درصورت بروز چنین مواردی می‌توانید از وکیل مالیاتی کمک‌بگیرید.

افراد بر اساس میزان درآمدی که دارند ملزم به پرداخت مالیات هستند. البته مالیات در کشور ما به‌صورت کاملا عادلانه از افراد دریافت‌می‌شود. برای اعلام گزارش فرار از مالیات باید وارد سامانه مالیاتی کشور شده و از قسمت سوت زنی مالیاتی گزارش‌کنید. سوت زن مالیاتی شخصیست که تخلفات مالیاتی دیگران را گزارش می‌کند. درواقع اینکار نوعی افشاگری است.

افشاگری می‌تواند با توجه به بسیاری از انواع فعالیت‌های نامناسب صورت پذیرد. از جمله سوت زنی های مالیاتی یا افشاگری‌های مالیاتی می‌توان گزارش‌های تقلب مالیاتی، پرداخت ناکافی مالیات و دریافت وجه نقد از مشتری و اجتناب از استفاده دستگاه کارت‌خوان به دلیل جلوگیری از ثبت مالیات بر تراکنش های بانکی را نام‌برد. هدف از سوت‌ زنی مالیاتی جلوگیری از آسیب زدن افراد به جامعه، سازمان‌ها و نهادهای عمومی است. در این مقاله قوانین سوت زنی در ایران و سایر کشور هارا برای گزارش فرار مالیاتی بررسی‌می‌شود.

چگونه فرار مالیاتی را تشخیص دهیم

در این بخش به بررسی روش‌های رایج فرار مالیاتی می‌پردازیم. اما فرار مالیاتی با سوت زنی مالیاتی چه ارتباطی دارد؟ بهتر است بدانید این موضوع، دو نقطه مقابل یکدیگر اند. کسی که از پرداخت مالیات فرار می‌کند، یک سوت زن مالیاتی می‌تواند با گزارش اعمال غیرقانونی‌اش وی را از این کار برگرداند. اما فرار مالیاتی چگونه تشخیص داده‌می‌شود؟ بررسی روش‌های فرار مالیاتی:
  • کسب درآمد و عدم پرداخت مالیات.
  • استفاده نکردن از دستگاه کارتخوان و دریافت وجه‌نقد برای دور زدن مالیات.
  • متفاوت بودن نوع شغل درج شده روی رسید دریافتی از دستگاه کارتخوان، با خود شغل واقعی.
  • عدم تنظیم فاکتور برای معملات.
  • تنظیم فاکتور های جعلی.
  • اعلام مبلغ کمتر برای درآمد به سازمان امور مالیاتی.
  • استفاده از کارت بازرگانی اشخاص دیگر استفاده از چندین دفتر یا نرم افزار حسابداری و سایر موارد.تلفن گزارش فرار مالیاتی

قوانین سامانه سوت زدن مالیاتی

قانون سوت زنی مالیاتی مدت زیادی نیست که در ایران وضع شده است، به همین دلیل هم است که این قانون هنوز به گوش افراد زیادی نرسیده است، اما حتما در آینده‌ از طرف دولت چارچوب محکمی برای آن درنظر گرفته می‌شود. قوانین زیر در بحث گزارش فرار مالیاتی اهمیت زیادی دارند:

پیگیری گزارش‌ های غیر واقعی ارائه شده

 قوانینی برای سوت زنی های غیر واقعی تنظیم و نوشته شده‌است. یعنی اگر فردی اقدام به ثبت گزارش تخلفاتی کند که هیچوقت انجام نشده‌است و به دروغ تخلفی را به سازمان امور مالیاتی گزارش دهند، باید مجازات شوند و اینکار پیامد های زیر را به دنبال دارد:
  • هدر دادن منابع سازمان امور مالیاتی کشور.
  • به‌هم ریختن آرامش اشخاصی‌که به آن‌ها اتهام زده‌اند.

مطلب پیشنهادی: با روش‌های ثبت درخواست بخشودگی جرائم مالیاتی آشنا شوید.

حفظ حریم خصوصی افراد سوت زن

قوانین باید در راستای تامین امنیت و حفظ حریم خصوصی افراد گزارشگر تخلفات مالیاتی باشد. باید در نظر گرفت وقتی‌که هویت افراد افشاگر در دسترس باشد، ممکن است که از سمت افراد متخلف مورد آزار و اذیت قرار گیرد. پس باید برای افشاگران شرایطی امن درنظر گرفت تا افراد درصورت مشاهده چنین تخلفاتی بتوانند بدون احساس نا امنی گزارش کنند. با توجه به قوانین اعلام‌شده در سامانه مالیاتی موارد زیر جزو قانون محرمانگی محسوب‌می‌شود:
  • هویت افراد گزارشگر مالیاتی باید مخفی باقی‌بماند.
  • درصورت بروز مشکلاتی در رابطه با موقعیت شغلی، سازمان‌های امنیتی در کل کشور از تمامی مجوز های قانونی استفاده کرده تا از افراد سوت زن دفاع‌کند.

گزارش فرار مالیاتی به صورت ناشناس

برای ثبت گزارش احتیاجی به احراز هویت نیست. افراد گزارشگر می‌توانند بدون احراز هویت یا ذکر مشخصات شخصی گزارش تخلف مالیاتی‌شان را برای اداره امور مالیاتی در جهت پیگیری بفرستند. این مورد جزو مهم‌ترین ویژگی اداره مالیات است که کاربران با خیال راحت می‌توانند همه فسادها را گزارش‌کنند. این سامانه در جهت کاهش فساد در جامعه می‌کوشد. گاهی گزارش‌های ارسالی در سامانه، توسط سازمان بازرسی کل کشور بررسی و پیگیری می‌شوند.

تلفن گزارش فرار مالیاتی

سازمان اداره مالیات داری یک سامانه تلفن گویا با سرشماره “۱۵۲۶” برای ارتباطات‌مردمی است که افراد می‌توانند درصورت لزوم در ۲۴ ساعت شبانه‌روزی با آن تماس‌گرفته و ضمن انتخاب کلید راهنما، موضوع خود را گزارش‌کنند. طبق اطلاعیه سامانه امور مالیاتی در صورتی‌که افراد بخواهند تخلفات مالیاتی شرکت‌ها و اشخاص‌حقیقی را گزارش‌کنند، می‌توانند با سامانه ۱۵۲۶ تماس گرفته و با انتخاب داخلی شماره ۱ به گزارش فرارهای مالیاتی ثبت گزارش‌کنند. سوالی که پس از ثبت گزارش‌مالیاتی پیش می‌آید، این است که حال این روند چطور پیگیری‌می‌شود؟

پیگیری سامانه سوت زنی مالیاتی

بعد ثبت تماس گزارش نوبت به رسیدگی می‌رسد و بازرسان سازمان امور مالیاتی در اولین فرصت و بدون اطلاع قبلی به محلی که گزارش شده‌است رجوع‌می‌کنند، تا در صورت پیگیری و مشاهده تخلف گزارش شده، بر اساس ماده ۱۸۱ قانون مالیات‌های مستقیم اعمال قانون انجام‌شود.

گزارش فرار مالیاتی در سامانه مالیاتی

درصورت مشاهده تخلفات مالیاتی و تمایل به گزارش آن، مراحل ثبت گزارش تخلف در سامانه امور مالیاتی در ادامه ذکر شده:

  1. اول وارد سایت مربوطه با آدرس https://www.intamedia.ir/tax-fraud شوید.
  2. با سه کادر سبز رنگ مواجه خواهید شد.
  3. کادر ثبت گزارش جدید را انتخاب کنید.
  4. سپس وارد “کارتابل من” شوید.
  5. پیگیری گزارش را انتخاب کنید.
  6. وارد قسمت “ثبت گزارش جدید” شوید. گزارش فرار مالیاتی خود را در سامانه سوت زنی مالیاتی ثبت کنید.
  7. این قسمت دارای این قابلیت است که پیگیری‌کنید آیا فرد متخلف دارای مجوز فعالیت حقیقی است یا حقوقی. بنابراین می‌توانید از این قسمت استعلام بدهی مالیاتی بگیرید.
  8. در صورت بدانید شخص حقیقی یا حقوقی است، باید همه اطلاعات فرد را از نام گرفته تا آدرس محل فعالیت و نوع فعالیت را برایشان جهت پیگیری بیشتر ارسال‌کنید.
  9. در صورتی که کد ملی شخص را نداشته‌باشید باید کد پستی آن‌هارا در این سامانه ثبت‌کنید.

پاداش سوت زنی مالیاتی

پاداش سوت زنی مالیاتی

در ماده ۳۴ آیین نامه اجرایی ماده ۲۱۹ قانون مالیات‌های مستقیم به اشخاصی که فرارهای مالیاتی را گزارش‌دهند و اینکار منجربه دریافت مالیات از آن شخص شود، متناسب با اطلاعات کسب‌شده توسط اداره مالیات، به اشخاص گزارشگر از سوی سازمان امور مالیاتی پاداشی برای گزارش تخلف پرداخت‌می‌شود. توجه داشته‌باشید که پاداش سوت زنی مالیاتی به مبلغ فرار مالیاتی بستگی‌دارد. مثلا اگر مبلغ فرار مالیاتی شخص حقیقی یا حقوقی بالای 100 میلیون باشد، بنا به تشخیص سازمان امور مالیاتی کشور به گزارشگر مبلغی پرداخت‌می‌شود.

انواع سوت زنی مالیاتی

سوت زنی مالیاتی با قوانین خاصی به 4 روش قابل انجام است:
  • سوت زنی داخلی: سوت زنی داخلی اینگونه صورت می‌گیرد که فردی که داخل سازمانی مشغول به کار است دست به افشاگری علیه آن‌ها می‌زند. حالا ممکن است همه‌ی کارکنان آن سازمان این فرد را بشناسند ولی اطلاعی از گزارش‌کردن وی نداشته‌باشند.
  • سوت زنی شخصی: شخص علیه کارمندان و کارکنان یک ارگان دست به افشاگری می‌زند. حال این افشاگری می‌تواند در حوزه مالیاتی یا حوزه دیگری باشد.
  • سوت زنی غیر شخصی: در این حالت اشخاص علیه هم اقدام به سوت زنی‌می‌کنند کرد و فقط یک شخصیت حقوقی علیه شخصیت حقوقی دیگر اقدام به سوت زنی می‌کند.
  • سوت زنی خبرنگاران و رسانه: حتما این مورد برای شما آشنا است. مثالا افشاگری‌هایی که در مورد فوتبال و مسائل آن رخ‌می‌دهد توسط رسانه ها مطرح‌می‌شود. این افراد موظف‌اند هرچه در جامعه امنیت ملی را خدشه دار کرده را گزارش کنند.

مزایای سوت زنی مالیاتی

دریافت مالیات عادلانه جزو بزرگترین اهداف سازمان امور مالیاتی کشور است. همه افرادی که از منابع کشور استفاده‌می‌کنند ملزم به پرداخت مالیات هستند. زیرا با درآمد مالیاتی کشور ساخته‌می‌شود و مقدار زیادی از هزینه‌های جامعه از راه مالیات برقرار می‌شود. همچنین می توان به موارد زیر نیز اشاره‌کرد:
افزایش شفافیت بیشتر در روند فعالیت های اقتصادی. در صورتی که محرز گردد شخص فرار کننده از پرداخت مالیات حقوقی باشد، گزارش های فرار مالیات بر ارزش افزوده و صورت معاملات فصلی ارسال نشده نیز قاعدتا مبهم خواهد بود. اگر فرار مالیاتی گزارش نشود ما در جامعه توسعه اقتصادی و رفاه اجتماعی بیشتر را احساس نخواهیم کرد.

سوت زنی مالیاتی در کشور های مختلف

در هر کشور قوانین مشخصی برای فرارهای مالیاتی گزارش شده وجود دارد. اما دریافت مالیات در کشورهای خارجی بسیار دقیق تر بوده و برای مالیات بر ارزش افزوده مستقیما پس از هر خرید از افراد مالیات اخذ خواهدشد و در صورت فرار مالیاتی، افراد با جریمه مالیاتی مواجه می‌شوند. اما در کشور ما برای پرداخت مالیات بر ارزش افزوده، یا مالیات بر کارت به کارت، مودی باید اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده را به‌صورت فصلی ارائه دهد. و تمامی گزارش‌های فروش کالاهایی که مالیات به آن‌ها تعلق می‌گیرد باید در سیستم حسابداری آن‌ها ثبت‌شود و یا در دفاتر حسابداری نوشته‌شده تا به سازمان مالیاتی کشور ارائه‌دهند.
برای بحث مالیات بر درآمد در ایران، بهتر است بدانید اظهارنامه مالیاتی در خرداد و تیر ماه ارسال برای شرکت‌ها ارائه‌می‌شود. مالیات حقوق کارمندان و کارکنان نیز از درآمد آن‌ها کسر شده‌است و به سامانه مخصوص مالیات بر حقوق کارکنان توسط حسابداران آن سازمان، ارسال و پرداخت‌می‌شود.

چکیده

تقلب و فساد در جهان ار دیرباز تا کنون وجود داشته‌است. نادیده گرفتن آن می‌تواند در سرنوشت همه افراد جامعه و آثار منفی زیادی بر شرایط اقتصادی و اجتماعی داشته‌باشد. به همین علت است که برای جلوگیری از فساد قوانین مشخصی اعمال شد تا افراد بتوانند در صورت مشاهده تخلف نسبت به افشای آن اقدام کنند، که این عمل در سرنوشت کشور عملی حیاتی است. این روش افشای تخلف توسط افراد، با نام سوت زنی مالیاتی معرفی‌می‌شود.
در این مقاله، سعی‌کردیم شما را با یکی از گزارشات مالیاتی آشنا کرده، تا اگر در اطراف شما یک مودی مرتکب تخلف و جرم‌شود بتوانید در سامانه سوت زنی اعلام‌کنید. درصورتی‌که سوالی درمورد مباحث مالیاتی مثل معافیت مالیاتی، برگ تشخیص مالیات، نرخ صفر و موارد دیگر داشتید می‌توانید با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *