آیا پرداخت مالیات بر درآمد بلاگر و اینفلوئنسرها الزامی است؟
با تغییرات ایجاد شده در عصر حاضر، کسبو کارها هم متحول شدهاند. خیلی از آنها محدود شده و منسوخشده و بهجای آنها کسبو کارهای جدید با توجهبه نیاز های امروز ظهور میکنند. فعالیتهای اقتصادی در فضای مجازی یکی از جدیدترین کسبو کارهای نوظهور است که بلاگرها و اینفلوئنسرها را میتوان جزو پررنگترین فعالان این جامعه نام برد. درواقع اینفلوئنسر ها اشخاصی هستند که در فضاهای مجازی و رسانههایی اجتماعی مثل تلگرام، اینستاگرام، واتساپ و … گروهکهایی اجتماعی را ایجاد میکنند و از طریق تبلیغات اقدامبه درآمدزایی میکنند. اما سوال اینجاست که آیا پرداخت مالیات بر درآمد بلاگر و اینفلوئنسرها الزامیاست؟
برای اطلاعات بیشتر در این زمینه با شرکت مالیاتی روشنگران کاسپین در ادامه این مقاله همراهباشید تا در مورد تکالیف مالیاتی بلاگرها و اینفلوئنسرها نکاتی را معرفیکرده و مورد بررسی قرار دهیم.
همانطور که در مقالهی مالیات بر کارت به کارت گفتهشد طبق ماده 1 قانون مالیاتهای مستقیم، هر شخص حقیقی و حقوقی بابت درآمد خود در ایران، مشمول پرداخت مالیات است. پس با استناد به این ماده، میتوان فهمید که بلاگرها و اینفلوئنسرها هم از این قاعده مستثنا نیستند.
در سال 1397 سازمان امور مالیاتی اعلامیهای منتشر کرد که در طی آن خطاب به صاحبین کسبوکار ها وظایف قانونی آنها را یادآوری کرد. در این اطلاعیه تمام مراحلیکه برای همه افراد از شروع تا پایان تکالیف مالیاتی وجود دارد آوردهشده و همچنین برای کسبو کارهای مجازی نیز درنظر گرفتهشده که در ادامه به خلاصهای از آن اشارهمیکنیم.
همهی صاحبین مشاغل موظفند با گذشت 4 ماه پساز شروع فعالیت مراحل کار را جهت تشکیل پرونده مالیاتی به اطلاع سازمان امور مالیاتی برسانند. همچنین اشخاص حقوقی در زمان تأسیس شرکت یا کسبوکار، مکلف به ثبت دفترچه در سازمان امور مالیاتی و تکمیلکردن پرونده اطلاعات هویتیشان جهت دریافت کد پرونده مختص واحد مالیاتهستند.
مالیات بر درآمد بلاگر ها چگونه محاسبه میشود؟
این ضرایب مالیاتی که در مثال گفتهشد، در سایت سازمان امور مالیاتی قابل رویتاند. در بحث رسیدگیبه مالیات برای مشاغل مختلف، مجموع درآمد بدستآمده از فروش کالا یا خدمات را در ضریب مالیاتی ضرب میکنند و بعد از کسر معافیت مالیاتی بر مشاغل، فرد مشمول پرداخت مالیاتمیشود.
معافیت بر مالیات بلاگر ها
سازمان امور مالیاتی جهت تشویق کسبو کارهای اینترنتی قوانین جدیدی برای اشخاص بلاگر در شبکههای داخلی مثل (بله، ایتا، سروش، روبیکا ،دیوار، شیپور و …) وصف کرد. از این رو که درآمد فرد در اپلیکیشنهای داخلی که مورد تأیید وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات باشند و تا پایان سال 1402 پرونده مالیاتی ندارند، مشمول مالیات با نرخ صفر هستند. اما درنظر داشتهباشید که عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی تا پایان سال جاری، موجب محرومیت از این معافیت نمیشود.
طبق قانون هزینههایی که مؤدی بابت معالجه خود، همسر، فرزندان، پدر و مادر، یا برادر و خواهر تحت حضانت خود پرداختمیکند، چه در داخل چه در خارج به شرط داشتن سند و مدرک مربوطه و تایید پزشکان و همچنین مرکز درمانی مراجعه شده، و پرداخت دیگر هزینۀهای عمر و زندگی از درآمد مشمول مالیات مؤدی، قابل کسر است.
در بندی دیگر گفتهشده که اگر مؤدی در حوزۀ فعالیتهای انتشاراتی مطبوعاتی، قرآنی، فرهنگی هنری دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مشغول به کار باشد، معاف از پرداخت مالیات است. اما با توجه به موارد قانونگذاری میتوان نتیجه گرفت که بلاگر و اینفلوئنسرها هم مانند تمامی افراد جامعه که فعالیت اقتصادی دارند، مشمول پرداخت مالیات بر درآمد هستند.
مطلب پیشنهادی: فهرست خدمات آموزشی، پژوهشی و ورزشی معاف از مالیات و عوارض ارزش افزوده
چه افرادی مشمول پرداخت مالیات بر درآمد بلاگر ها هستند؟
- سلبریتی ها: این افراد بهدلیل شهرتی که در بین مردم، در دنیای واقعی دارند، در فضایمجازی هم شناختهشده و معروفهستند. برای مثال میتوان ورزشکاران، بازیگران، خوانندهها و یا حتی افراد فعال در حوزههای علمی مثل پزشکی و … را نامبرد.
- بلاگر ها: این افراد که بلاگر یا ولاگر نام بردهمیشوند، یک مسیر مشخصی را انتخاب کرده و دنبالمیکنند. و به طبع آن به تولیدمحتوا در حوزهی مشخصشده میپردازند. این افراد در حوزههایی مثل معرفی برندهای لوازمات آرایشی، فود یا غذا ، مد و لباس، پیشنهاد دکوراسیون و حتی گردشگری مشغول فعالیتهستند.
- واینر ها: به اشخاصیکه از طریق تولید محتوای طنز و اشتراک آن در شبکههای مجازی درحال درآمدزاییهستند، واینر گفتهمیشود. توجه داشتهباشید بدون توجهبه اینکه اینفلوئنسرها جزو کدام یک از گروههای نامیرده شدهباشند، در صورتیکه صفحه اجتماعی آنها بیشتر از نیممیلیون نفر دنبالکننده داشتهباشد، برای درآمدی که از طریق تبلیغات کسبمیکنند، مجبور به پرداختمالیات میشوند.
- دنبال کننده های آنها بیشتر از نیم میلیون نفر باشد.
- از طریق تبلیغات درآمدزایی کنند.
همه چیز درباره تکالیف مالیاتی بلاگر و اینفلوئنسرها
- انجام ثبتنام در سایت سازمان مالیات و تشکیلپرونده
- ثبت اظهارنامه مالیاتی و تکمیل آن
- تهیه و ارائه دفاتر قانونی و صورتهای مالی اساسی
- ثبتنام در سامانه مودیان و صدور صورتحساب
- نگهداری اسناد و مدارک درآمد و هزینه
مالیات یوتوب در ایران
اگر در سوشالمدیا فعالیتمیکنید و خصوصا یوتوبر هستید، بهتر است بدانید تمامی یوتیوبرهایی که عضو برنامه یوتیوب هستند و از طریق گرفتن تبلیغات روی ویدیوها یا سایر روشهای درآمدزایی در یوتیوب، درحال کسب درآمد هستند، باید مالیات پرداختکنند. درصورتیکه کانال یوتوب شما مانیتایز شده است حتما این سوال برایتان پیش آمده که مالیات بر درآمد در یوتیوب چطور محاسبهمیشود؟ بصورت کلی این موضوع در دو حالت قابل مقایسه است:
- میزان مالیات بر درآمد در صورت کامل نکردن فرم مالیاتی حساب گوگل ادسنس
- میزان مالیات بر درآمد در صورت تکمیل فرم مالیاتی حساب گوگل ادسنس