بررسی مالیات بر درآمد بلاگر و اینفلوئنسرها

مالیات بر درآمد بلاگر و اینفلوئنسرها

آیا پرداخت مالیات بر درآمد بلاگر و اینفلوئنسرها الزامی است؟

با تغییرات ایجاد شده در عصر حاضر، کسب‌و کارها هم متحول شده‌اند. خیلی از آنها محدود شده و منسوخ‌شده و به‌جای آنها کسب‌و کارهای جدید با توجه‌به نیاز های امروز ظهور می‌کنند. فعالیت‌های اقتصادی در فضای مجازی یکی از جدیدترین کسب‌و کارهای نوظهور است که بلاگرها و اینفلوئنسرها را می‌توان جزو پررنگ‌ترین فعالان این جامعه نام برد. درواقع اینفلوئنسر ها اشخاصی هستند که در فضاهای مجازی و رسانه‌هایی اجتماعی مثل تلگرام، اینستاگرام، واتساپ و … گروهک‌هایی اجتماعی را ایجاد می‌کنند و از طریق تبلیغات اقدام‌به درآمدزایی می‌کنند. اما سوال اینجاست که آیا پرداخت مالیات بر درآمد بلاگر و اینفلوئنسرها الزامی‌است؟

برای اطلاعات بیشتر در این زمینه با شرکت مالیاتی روشنگران کاسپین در ادامه این مقاله همراه‌باشید تا در مورد تکالیف مالیاتی بلاگرها و اینفلوئنسرها نکاتی را معرفی‌کرده و مورد بررسی قرار دهیم.

همانطور که در مقاله‌ی مالیات بر کارت به کارت گفته‌شد طبق ماده 1 قانون مالیات‌های مستقیم، هر شخص حقیقی و حقوقی بابت درآمد خود در ایران، مشمول پرداخت مالیات است. پس با استناد به این ماده، می‌توان فهمید که بلاگرها و اینفلوئنسرها هم از این قاعده مستثنا نیستند.

اطلاعیۀ سال 1397 سازمان امور مالیاتی در خصوص کسب‌و کارهای اینترنتی:

در سال 1397 سازمان امور مالیاتی اعلامیه‌ای منتشر کرد که در طی آن خطاب به صاحبین کسب‌وکار ها وظایف قانونی آنها را یادآوری کرد. در این اطلاعیه تمام مراحلی‌که برای همه افراد از شروع تا پایان تکالیف مالیاتی وجود دارد آورده‌شده و همچنین برای کسب‌و کارهای مجازی نیز درنظر گرفته‌شده که در ادامه به خلاصه‌ای از آن اشاره‌می‌کنیم.

همه‌ی صاحبین مشاغل موظفند با گذشت 4 ماه پس‌از شروع فعالیت مراحل کار را جهت تشکیل پرونده مالیاتی به اطلاع سازمان امور مالیاتی برسانند. همچنین اشخاص حقوقی در زمان تأسیس شرکت یا کسب‌وکار، مکلف به ثبت دفترچه در سازمان امور مالیاتی و تکمیل‌کردن پرونده اطلاعات هویتی‌شان جهت دریافت کد پرونده مختص واحد مالیات‌هستند.

سپس گام‌اول بعد از اینکار، مالیات بر درآمد است که باید پرداخت‌شود. در گام بعد، مؤدی باید با استفاده از ثبت‌نام الکترونیکی از سایت www.tax.gov.ir شماره‌اقتصادی خود را دریافت‌کند. از این‌رو در سال 1400 قانون‌گذار برای کاربران فضای مجازی یعنی بلاگرها و اینفلوئنسرها قوانینی وصف کرده‌است که‌این قوانین همان مالیات بردرآمد آن‌ها است.حتی شاید لازم باشد بدانید نرخ مالیات بر ارزش افزوده به 10 درصد در سال 1403 افرایش داشته است.

مالیات بر درآمد بلاگر ها چگونه محاسبه می‌شود؟

در مثالی ساده‌تر، یک بلاگر درسال 1399 از تبلیغات انجام‌شده مبلغ 6,000,000,000 ریال دریافت کرده‌است. با احتساب مبلغ دریافتی، مالیات این فعالیت‌شغلی را برآورد می‌کنیم:
محاسبه‌ی مالیات بر درآمد یک بلاگر یا اینفلوئنسر به‌طور مثال:
1. مالیات مرحله اول 400,000,000 = 15% × 3,000,000,000
2. مالیات مرحله دوم 500,000,000 = 20%× 3,000,000,000
3. مالیات مرحله سوم 500,000,000 = 25% × 2,000,000,000
4. مالیات قابل پرداخت در مجموع (ریال) 1400,000,000 = 500,000,000 + 500,000,000 + 400,000,000

این ضرایب مالیاتی که در مثال گفته‌شد، در سایت سازمان امور مالیاتی قابل رویت‌اند. در بحث رسیدگی‌به مالیات برای مشاغل مختلف، مجموع درآمد بدست‌آمده از فروش کالا یا خدمات را در ضریب مالیاتی ضرب می‌کنند و بعد از کسر معافیت مالیاتی بر مشاغل، فرد مشمول پرداخت مالیات‌می‌شود.

درصورتی‌که از مبالغ بالای مالیات بلاگر ها مطلع شدید و برای شروع دچار مشکل‌هستید، پیشنهاد می‌شود از بازدید پروژه های مالیاتی روشنگران کاسپین برای دریافت اطلاعات تکمیلی استفاده‌کنید.

معافیت بر مالیات بلاگر ها

سازمان امور مالیاتی جهت تشویق کسب‌و کارهای اینترنتی قوانین جدیدی برای اشخاص بلاگر در شبکه‌های داخلی مثل (بله، ایتا، سروش، روبیکا ،دیوار، شیپور و …) وصف کرد. از این رو که درآمد فرد در اپلیکیشن‌های داخلی که مورد تأیید وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات باشند و تا پایان سال 1402 پرونده مالیاتی ندارند، مشمول مالیات با نرخ صفر هستند. اما درنظر داشته‌باشید که عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی تا پایان سال جاری، موجب محرومیت از این معافیت نمی‌شود.
طبق قانون هزینه‌هایی که مؤدی بابت معالجه خود، همسر، فرزندان، پدر و مادر، یا برادر و خواهر تحت حضانت خود پرداخت‌می‌کند، چه در داخل چه در خارج به شرط داشتن سند و مدرک مربوطه و تایید پزشکان و همچنین مرکز درمانی مراجعه شده، و پرداخت دیگر هزینۀهای عمر و زندگی از درآمد مشمول مالیات مؤدی، قابل کسر است.
در بندی دیگر گفته‌شده که اگر مؤدی در حوزۀ فعالیت‌های انتشاراتی مطبوعاتی، قرآنی، فرهنگی هنری دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مشغول به کار باشد، معاف از پرداخت مالیات است. اما با توجه به موارد قانون‌گذاری می‌توان نتیجه گرفت که بلاگر و اینفلوئنسرها هم مانند تمامی افراد جامعه که فعالیت اقتصادی دارند، مشمول پرداخت مالیات بر درآمد هستند.

مطلب پیشنهادی: فهرست خدمات آموزشی، پژوهشی و ورزشی معاف از مالیات و عوارض ارزش افزوده

مالیات بر درآمد بلاگر ها چگونه محاسبه می‌شود؟

چه افرادی مشمول پرداخت مالیات بر درآمد بلاگر ها هستند؟

اگر درحال حاضر در فضای مجازی فعالیت می‌کنید و این سوال برایتان مطرح شده که آیا شما هم مشمول پرداخت مالیات هستید یا خیر، این مطلب برای شماست:
برای تشخیص اینکه فرد فعال در فضای مجازی مشمول پرداخت این مالیات هست یا خیر باید گفت به همه اشخاصی که به هر نحوی در فضای مجازی معروف‌هستند و برای دیگران تاثیرگذار هستند، اینفلوئنسر (تاثیرگذار) گفته‌می‌شود و در نتیجه باید مالیات بر درآمد پرداخت کنند.
این افراد می‌توانند در دنیای واقعی چندان مشهور یا تاثیرگذار نباشند، اما در فضای مجازی توانایی تاثیرگذاری بر دنبال‌کننده هارا داشته‌باشند. اینفلوئنسرها به چند دسته‌هستند:
  • سلبریتی ها: این افراد به‌دلیل شهرتی که در بین مردم، در دنیای واقعی دارند، در فضای‌مجازی هم شناخته‌شده و معروف‌هستند. برای مثال می‌توان ورزشکاران، بازیگران، خواننده‌ها و یا حتی افراد فعال در حوزه‌های علمی مثل پزشکی و … را نام‌برد.
  • بلاگر ها: این افراد که بلاگر یا ولاگر نام برده‌می‌شوند، یک مسیر مشخصی را انتخاب کرده و دنبال‌می‌کنند.  و به طبع آن به تولیدمحتوا در حوزه‌ی مشخص‌شده می‌پردازند. این افراد در حوزه‌هایی مثل معرفی برندهای لوازمات آرایشی، فود یا غذا ، مد و لباس، پیشنهاد دکوراسیون و حتی گردشگری مشغول فعالیت‌هستند.
  • واینر ها: به اشخاصی‌که از طریق تولید محتوای طنز و اشتراک آن در شبکه‌های مجازی درحال درآمدزایی‌هستند، واینر گفته‌می‌شود. توجه داشته‌باشید بدون توجه‌به اینکه اینفلوئنسرها جزو کدام یک از گروه‌های نام‌یرده شده‌باشند، در صورتی‌که صفحه اجتماعی آنها بیشتر از نیم‌میلیون نفر دنبال‌کننده داشته‌باشد، برای درآمدی که از طریق تبلیغات کسب‌می‌کنند، مجبور به پرداخت‌مالیات می‌شوند.
پس درحالت کلی نتیجه می‌گیریم همه‌ی اینفلوئنسرهایی که دو شرط زیر را دارا باشند، مشمول پرداخت این مالیات بر درآمد می‌شوند:
  1. دنبال کننده های آن‌ها بیشتر از نیم میلیون نفر باشد.
  2. از طریق تبلیغات درآمدزایی کنند.

همه چیز درباره تکالیف مالیاتی بلاگر و اینفلوئنسرها

همانطور که پیش‌تر گفته‌شد بلاگر و اینفلوئنسرها هم مثل بقیه افراد و صاحبین مشاغل مشمول انجام تکالیف مالیاتی و پرداخت مالیات بر درآمد هستند. از این روی اینفلوئنسرها بر اساس دسته‌بندی مالیاتی باید تکالیف‌مالیاتی زیر را به انجام‌برسانند:
  • انجام ثبت‌نام در سایت سازمان مالیات و تشکیل‌پرونده
  • ثبت اظهارنامه مالیاتی و تکمیل آن
  • تهیه و ارائه دفاتر قانونی و صورتهای مالی اساسی
  • ثبت‌نام در سامانه مودیان و صدور صورتحساب
  • نگهداری اسناد و مدارک درآمد و هزینه
سپس میبایست پس‌از تشکیل و تهیه پرونده مالیاتی، دریافت شماره اقتصادی(طبق روش‌های گفته‌شده در مقاله) و صدور صورتحساب، نسبت به نگهداری دفاتر قانونی، صورت درآمد و هزینه، اسناد و مدارک و ارائه اظهارنامه مالیاتی و در نهایت به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر درآمد اقدام‌کنند.

مالیات یوتوب در ایران

اگر در سوشال‌مدیا فعالیت‌می‌کنید و خصوصا یوتوبر هستید، بهتر است بدانید تمامی یوتیوبرهایی که عضو برنامه یوتیوب هستند و از طریق گرفتن تبلیغات روی ویدیوها یا سایر روش‌های درآمدزایی در یوتیوب، درحال کسب درآمد هستند، باید مالیات پرداخت‌کنند. درصورتی‌که کانال یوتوب شما مانیتایز شده است حتما این سوال برایتان پیش آمده که مالیات بر درآمد در یوتیوب چطور محاسبه‌می‌شود؟ بصورت کلی این موضوع در دو حالت قابل مقایسه است:

  1. میزان مالیات بر درآمد در صورت کامل نکردن فرم مالیاتی حساب گوگل ادسنس
  2. میزان مالیات بر درآمد در صورت تکمیل فرم مالیاتی حساب گوگل ادسنس
برای اینکار ابتدا باید در گوگل ادسنستمام حساب کاربری ایجاد کرده و فرم های موجود در آن‌را پر کنید. میزان مالیات بر درآمد در صورت تکمیل فرم مالیاتی حساب گوگل  کانال‌های یوتیوب مانیتایز شده، باید بابت درآمدی که از بازدید‌های کشور آمریکا می‌گیرند، باید به دولت آن کشور مالیات بپردازند. این مالیات پس از دریافت تاییدیه مالیاتی در حالت عادی بین 0 تا 30 درصد از درآمد است.
مالیات بر درامد یوتوبر ها

چکیده

درطول مقاله فهمیدیم که بلاگرها و اینفلوئنسرها هم مثل سایر افراد فعال در مشاغل و حوزه‌های اقتصادی، مکلف به انجام وظایف قانونی و مالیاتی خود هستند. صرف اینکه گاهی یوتوبر ها هم از این قاعده مستثنا نیستند. در آخر باید بهتر است بدانید عدم پرداخت مالیات بر درآمد بلاگر و اینفلوئنسرها همانند دیگر مشاغل می‌تواند مشمول پرداخت جریمه‌های مالیاتی سنگین شود.
اما نگران نباشید می‌توانید با گرفتن استعلام بدهی مالیاتی از هزینه های مالیات بر درآمد خود مطلع شده و اقدام‌به پرداخت آن کنید.
در صورتی که در این زمینه نیاز به اطلاعات بیشتر و تخصصی‌تر دارید و همچنین با توجه به اینکه قوانین و مقررات مالیاتی دائما درحال تغییر هستند، برای اطمینان از به‌روز بودن اطلاعات خود می‌توانید با متخصصان مشاوره مالیاتی شرکت روشنگران کاسپین در تماس باشید و اطلاعات تکمیلی را دریافت‌کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *