قانونگذار در تعیین معافیتهای مالیاتی، به اهداف بلندمدت اجتماعی و ملی توجه ویژهای دارد. با این حال، برای حفظ تعادل و پایداری نظام مالیاتی، ارائه گزارشهای مالی دقیق و شفاف از سوی موسسات آموزشی الزامی است. عدم رعایت این الزام، میتواند منجر به لغو معافیتهای مالیاتی شود.
درواقع بخشنامه معافیت مالیاتی مراکز آموزشی سندی است که شرایط و ضوابط معافیت مالیاتی برای موسسات آموزشی مختلف را مشخص میکند. این بخشنامهها معمولاً توسط سازمان امور مالیاتی کشور صادر میشوند و هدفشان تشویق به فعالیتهای آموزشی و پژوهشی است.
نحوه اطلاع از معافیت های مالیاتی موسسات آموزشی
برای اتخاذ تصمیمات صحیح در حوزه مالیاتی، بهویژه برای موسسات آموزشی، داشتن اطلاعات جامع از قوانین و مقررات حاکم بر معافیتهای مالیاتی امری ضروری است. چرا که اشتباه در تفسیر یا اعمال این قوانین میتواند عواقب مالی قابل توجهی برای موسسه به همراه داشته باشد.
چگونه از معافیتهای مالیاتی موسسات آموزشی مطلع شویم؟
اولین قدم برای بهرهمندی از معافیتهای مالیاتی، اطلاع دقیق از قوانین و مقررات مرتبط است. این قوانین شامل موارد متنوعی از جمله مشمولین مالیات، نحوه محاسبه مالیات، هزینههای قابل قبول و … میشود. در ادامه راههای کسب اطلاعات را معرفیمیکنیم:
- مراجعه به منابع رسمی: وبسایت سازمان امور مالیاتی کشور و سایر مراجع قانونی، منابع اصلی و قابل اتکایی برای دسترسی به اطلاعات بروز در این زمینه هستند.
- مشاوره با متخصصین مالیاتی: مشاورین مالیاتی با دانش و تجربه خود میتوانند شما را در تفسیر قوانین و اعمال صحیح آنها راهنمایی کنند.
- استفاده از خدمات مشاورهای آنلاین: برخی موسسات مشاورهای مانند روشنگران کاسپین خدمات مشاورهای آنلاین در زمینه مالیات را ارائه میدهند که میتواند به شما در حل مشکلات مالیاتی کمک کند.
انواع موسسات آموزشی معاف از مالیات
تقریبا همه موسسات آموزشی که در مناطق محروم یا روستاها فعالیتمیکنند درآمد حاصل از مهدکودکها و تمامی مدارس، دانشگاهها و مراکز آموزش عالی آزاد و دولتی یا مدارس انتفاعی (با هدف کسب سود) و غیرانتفاعی که از نهاد آموزش و پرورش، سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور (وابسته به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی)، وزارت ارشاد اسلامی و سایز ورازتخانههای مربوطه مجوز دریافت کرده باشند، به شرط انجام تکالیف قانونی جزو
فهرست خدمات آموزشی معاف از مالیات محسوبمیشوند و از پرداخت مالیات معافاند.
معافیت مالیاتی آموزشگاه های موسیقی
روابط عمومی معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با توجه به درخواست و پیگیری تعدادی از مدیران آموزشگاههای موسیقی، آموزشگاههای موسیقی را که با اخذ مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت میکنند را از مالیات بر اساس قانون معاف کرد.
بدین ترتیب این موضوع در راستای اجرای مقررات به کلیه ادارات امور مالیاتی ابلاغ شده و درحال اجرا است. به همین ترتیب تلاشهای اهل هنر نتیجهبخش بود و آموزشگاههای موسیقی که با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت دارند، معاف از پرداخت مالیات هستند.
معافیت مالیاتی آموزشگاه های زبان
شاید برای شما هم سوال باشد که شرایط معافیت مالیاتی آموزشگاههای زبان چیست؟ از طرفی یکسری افراد به عنوان مدیر یا موسس این مراکز دغدغه پرداخت مالیات را دارند و بهدنبال راهی هستند تا مشمول شرایط معافیت مالیاتی مراکز آموزشی شوند. بیشتر افرادی که در زمینه آموزش زبانهای خارجی فعالهستند، بر این باورند که مراکز زبان نقشی موثر در توسعه علم و فرهنگ کشور دارند، در نتیجه باید مشمول دریافت امتیاز معافیت از پرداخت مالیات شوند. از طرف دیگر موسسات زبان منافع و مزایای حداقلی دارند بنابراین معافیت مالیاتی را حق خود میدانند.
در قوانین مالیاتی امکانات ویژهای برای آموزشگاههای گوناگون از جمله آموزشگاههای زبان ثبتشده که باعث شد اداره مالیات به بررسی دستمزد و حقوق آنها بپردازد که با توجه به این موضوع مقدار زیادی از هزینههای مالیات کاهش پیدا کرد.
پس فهمیدیم هیچیک از آموزشگاههای زبان شرایط معافیت از مالیات را ندارند، مگر اینکه از ارگان هایی قبیل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، یا سازمان فنیو حرفهای مجوز گرفتهباشند. توجهکنید که دارا بودن مجوز فنی و حرفهای به تنهایی برای دریافت معافیت مالیاتی مورد قبول واقع نمیشود.
معافیت مالیاتی آموزشگاه های تئاتر
اداره مالیات کشور با هدف گسترش و کمک به افزایش فعالیتهای فرهنگی، اعلام کرد که درآمد حاصل از این فعالیتها تا سقف مشخصی معاف از مالیات میشوند. این معافیت شامل نویسندگان، هنرمندان، فعالان عرصه تئاتر و سینما و سایر دستاندرکاران حوزه فرهنگ و هنر است.
معافیت مالیاتی آموزشگاه های آزاد
قانون معافیت مالیاتی آموزشگاه های آزاد در جلسهی مجلس شورای اسلامی تصویبشد. طبق بند ۳۲ قانون اصلاح قوانین مالیاتهای مستقیم تصویبشد که بعد از عبارت “فنی و حرفه ای” عبارت آموزشگاههای فنی و حرفهای آزاد که دارای مجوز از سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور هشتند اضافه شده و بر اساس آن آموزشگاههای فنی و حرفه ای آزاد هم معاف از پرداخت مالیات میشوند.
توجهکنید که برخورداری از معافیت های مالیاتی با تعرفه صفر، شروطی اساسی دارد که شامل ارائه بهموقع اظهارنامه و اعلام درآمد و هزینه و سود سالانه و نگهداری اسناد و مدارک مرتبط با درآمد و هزینه آموزشگاه میشود.
تکالیف مالیاتی موسسات آموزشی چیست؟
یکی از تکالیف مالیاتی موسسات آموزشی این است که باید نسبت به دریافت قانونی پلمپ، ارائه لیست حقوق به سازمان تامین اجتماعی و
ثبت اظهارنامه مالیاتی مالیات حقوق به سازمان امور مالیاتی بهطور ماهانه، ارائه صورت معاملات فصلی و اظهار درآمد فصلی موسسه و ارائه اظهارنامه عملکرد تا پایان تیرماه سال بعد اقدام کنند تا به شرط انجام این تکالیف قانونی، امکان استفاده از معافیتهای مالیاتی را داشته باشند.
ارائه لیست مالیات حقوق موسسات آموزشی
موسسات آموزشی مکلفند هر ماه لیست دقیق مالیات حقوق کارکنان خود را بر اساس نرخ معافیت سالیانه تعیین شده، محاسبه و کسر کنند. در مواردی که موسسات آموزشی به عنوان کارفرمای اصلی محسوب نمیشوند (مانند پرداخت حقالزحمه به اساتید مهمان)، باید 10 درصد از کل پرداختها را به عنوان مالیات علیالحساب کسر کرده و تا پایان ماه بعد به سازمان امور مالیاتی واریز نمایند. به عنوان مثال، در سال 1401، پرسنل ثابت آموزشگاهها از معافیت ماهیانه 5.600.000 تومان بهرهمند بودند.
اخذ دفاتر قانونی پلمپ موسسات آموزشی
قانونا موسسات آموزشی وظیفهدارند قبل از شروع سال مالی جدید اقدام به اخذ دفاتر قانونی پلمپ کنند. البته سازمان امور مالیاتی در این راستا نیز تمهیداتی برای گرفتن اطلاعات موسسات آموزشی در دفاتر قانونی درنظر گرفتهاست که موسسات آموزشی باید با ارسال نامه، یا درخواستکتبی به سازمان امور مالیاتی، نرمافزار مورد استفاده در سالآتی را معرفیکرده و همچنین خلاصه عملیات دادهشده به ماشینهای الکترونیکی را بهصورت ماهیانه در پایان هرماه به دفتر روزنامه ارسال و حداکثر تا 15ام ماه بعد به دفتر کل انتقالدهند.
هزینه های قابل قبول موسسات آموزشی
مهمترین موضوعیکه درخصوص گزارش هزینهها باید به آن توجهکنید، شکل ارائه و محتوای هزینه در موسسات آموزشی است؛ این به این معنی است که از نظر قانونگذار، مطالبی که در ق.م.م هستند، مهم و قابل توجهاند. از دیگر موارد قبول هزینههای موسسات آموزشی میتوان پرداخت مبالغ بالای پنج میلیونتومان را نام برد که این هزینهها باید از حساب بانکی حواله شوند.
درستاست که در قانون نوشتهنشده که کارت بانکی خود موسسه آموزشی یا کارت بانکی شرکای موسسه و دیگر حسابهای بانکی نیز پذیرفتهمیشوند، اما پس از بررسیها و رسیدگی به چنین مسائلی با این موضوع مواجه شدیم که اگر در این جریان حساب موسسه یا حساب جاری شرکای موسسه مورد استفاده قرار میگیرد، باید گردش حساب شخص در دفاتر نمایشداده شود.
مثلا، هزینههای متفرقه از جمله مواردیاند که در قانون به آنها اشاره نشدهاست و ممیز مالیاتی نیز آنها را جزء هزینههای غیر قابلقبول مالیاتی حسابمیکند.
مالیات بر اجاره موسسات آموزشی چیست؟
بر اساس قانون، موسسات آموزشی موظفاند کل اجارهای که به مالک پرداخت کردهاند را در 75% ضرب کنند تا بر این اساس مالیات مربوطه محاسبهشود. سپس میتوانند مبلغ مذکور را در تعداد ماههای یک سال یا کمتر از یک سال تقسیم کرده و بر همین اساس، هرماه تا پایان ماه بعدی فیش مربوط به نمایندگی و به نام موجر
مالیات اجاره ملک را تسویهکنند.
البته ممکن است مالک یا
موجر معترضشود که تنها درآمد وی از بابت مالیات اجاره این موسسه آموزشی بوده که به آن اجاره دادهشده؛ درصورت بروز این مشکل میتوانید به او اعلامکنید که میتواند تا پایان تیر ماه سال بعد اظهارنامه اجاره املاک خود را به سازمان امور مالیاتی ارسالکند و اگر از جای دیگری حقوقنمیگیرد، میتواند سقف معافیت معیشتی را تا پایان اسفند سالجاری، ارائه اظهارنامه از سازمان امور مالیاتی بگیرد.
چگونه میتوانیم صورت معاملات فصلی موسسات آموزشی را ارائه دهیم؟
طبق مواد 169 و 169 مکرر، موسسات آموزشی موظفاند تا صورت معاملات فصلی را تا 45 روز بعد از پایان هر فصل به سازمان امور مالیاتی ارائهدهند. موسسات آموزشی قادرند بهصورت آنلاین یا آفلاین اطلاعات خرید برای موسسه آموزشی و اطلاعات یا درآمد حاصل از خدمات ارائه شده را در قسمت فروش و اطلاعات محل آموزشگاه را در بهشرطی که ملک اجاره باشد، در
سامانه صورت معاملات فصلی ثبتکرده و همچنین توجه داشتهباشید که در اظهارنامه باید مجموع مبالغ فروش آنها با درآمدی که از ارائه خدمات در موسسه کسبکردند برابریکند.
شیوه ارسال اظهارنامه عملکرد موسسات آموزشی
هرگونه موسسات آموزشی شخصی یا حقوقی موظف است اظهارنامه عملکرد تا 4ماه بعد از پایان سال یا حداکثر تا پایان تیرماه سالبعد را ارسالکند. برای انجام اینکار عملکرد موسسه آموزشی را مد نظر قرارداده و برای تکمیل اظهارنامه به بخش اطلاعات اختصاصی توجهکنید که این موارد حتما تکمیل شدهباشد:
در ردیف اول گزینه «بلی» را انتخابکنید.
شماره مجوز موسسه آموزشی را در ردیف سوم درجکنید؛ در ردیف دوم مجددا گزینه «بلی» را انتخابکنید و همزمان شماره دفاتر قانونی پلمپ در ردیف چهارم قرار دهید. در ردیف پنجم گزینه «بلی» را انتخابکنید و اطلاعات ملک استیجاری را در ردیف ششم درجکنید.
بند 8 را با انتخاب «بلی» پرکنید و در ردیف شماره هجده اطلاعات مربوط به معافیت یا نرخ صفر را وارد کرده و در ادامه اطلاعات درآمدی و ترازنامهای را تکمیلکنید. پس از تأیید نهایی، ازدریافت شماره پیگیری ارسال اظهارنامه غافل نشوید.
حال شما با طی کردن مراحل ذکرشده امکان بهرهمندی از معافیت موسسه آموزشی باتوجه به مجوزهایی که از نهادهای مرتبط دریافت کردید را دارید.
چکیده
پیشنهاد میشود که قبل از هرگونه اقدام برای درخواست معافیت مالیاتی، به قوانین ذکر شده در این مقاله توجهکنید. برای مشاوره بیشتر در این زمینه میتوانید از کارشناسان روشنگران کاسپین کمک بگیرید؛ اگر تمایل به دریافت مشاوره رایگان دارید
اینجا کلیک کنید.